Főoldal » 2022, NBI A » Montgomery Forddal jött Sopronba

Montgomery Forddal jött Sopronba

Vasárnap este együtt érkezett Budapestre, majd Sopronba csapatunk két korábban NBA-együttesekkel is szerződésben álló amerikai magas játékosa, a négyes poszton szereplő 28 éves, 203 centis Quincy Ford és a 22 éves, 208 centis center, E.J.Montgomery. Szóval megjöttek, így teljes a “légiós kontingens”

Bár a repülőgépre felszállva Isztambulban feltűnhetett volna egymásnak a két két méter feletti fiatalember, külön utaztak, és csak Ferihegyen értesültek arról, hogy ha minden jól megy a következő hetekben-hónapokban együtt, vállvetve küzdenek majd a palánkok alatt a soproni sikerekért.

Ford bő 3 év után örömmel landolt újra magyar földön, ahonnan annak idején, a Szolnok játékosaként bajnokként és kupagyőztesként távozott.  Milosra még mint Falco játékosra emlékezett, ami annyiban nem meglepő, hogy 3 éve még kiváló montenegrói bedobónk a szombathelyi gárdát erősítette – őket verte a döntőben 3-1-re a Quincyvel felálló Olaj.
Új erőcsatárunk azóta megjárta a belga, a német, a francia és a görög élvonalat is. Mint mondta, e ligák -főleg a német és a francia – valamivel erősebbek, mint a magyar, de úgy látja, tudja, az NB I is folyamatosan erősödik. Jóval rutinosabb játékosként tért vissza Magyarországra, mint amilyenként távozott.
Az egyetem befejezése után, 2016-ban Ford részt vett a Utah Jazz NBA-csapatának nyári táborában, sőt szerződést is kötött vele a Jazz, majd a New Orleans Pelicans-hoz került, de az NBA-ben nem lépett pályára, hanem visszatért a Utah-hoz, ám az első csapat helyett végül a fejlesztő D-ligában szereplő Utah Stars-ban szerepelt.

Még érdekesebb, izgalmasabb, “több szálon futó” centerünk, E. J. Montgomery NBA-kötődése. A Montverde Academy középiskolában egy csapatban játszott a Philadelphia ausztrál játékosával, Ben Simmons-szal, majd a Wheeler “gimibe” került, ahol végzős évében 25,6 pontot és 13,6 lepattanót átlagolt. Ez jó ajánlólevél volt a híres Kentucky egyetemre, ahonnan olyan NBA-sztárok kerültek ki, mint John Wall, Anthony Davis vagy Karl Anthony Towns. Montgomery kiemelte, az egyetemen nagyon adtak a hagyományokra: fotók, videófelvételek sora emlékezteti a jelen, illetve a közelmúlt hallgatóit az intézményből kikerülve az NBA-ben is fényes karriert befutó sztárokra. Centerünknek is voltak azóta a híres profi ligában is elismert csapattársai, elsősorban a tavalyi döntőben a Miami Heat-ben vitézkedő Tyler Herro, vagy a San Antonio, valamint a néhány hete az olimpiát megnyerő amerikai válogatott kosarasa, Keldon Johnson.
Új középjátékosunk az előző évad elején több 10 napos szerződéssel, közel 2 hónapot töltött a nyáron az NBA-t megnyerő Millwaukee Bucks-nál, ez idő alatt együtt tréningezve Giannis Antetokounmpóval, a Tokióban az amerikai válogatottal olimpiát nyerő Chris Middletonnal és Jrue Holliday-jel és társaival. Bár az  NBA-ben ő sem lépett pályára, Montgomerynek óriási élmény volt együtt edzeni a csapattal. Mint mondta, amikor a Bucks idegenbeli meccsekre utazott, a keret otthon maradó tagjai egy segédedző irányításával Millwaukee-ban maradva edzettek – készen kellett állniuk a “beugrásra”. Montgomery esetében erre nem került sor, decemberben Litvániába szerződött, ahol szerinte amellett, hogy az NBA-tól nagyon eltérő stílusú, annál érezhetően jóval lassabb volt a játék. Mint mondta, szoknia kell az európai kosárlabda stílust és készen áll erre. Szeretne tovább fejlődni, s reméli, erre csapatunknál lesz lehetősége.

 


Copyright © · Soproni Kosárlabda Club · Minden jog fenntartva ·