Főoldal » 2021/22, NBI A, U20 » Másodedzőnk szövetségi edző lett

Másodedzőnk szövetségi edző lett

A csapatunkat a hosszú, immáron 13 győzelmet számláló úton Oroszlányban elindító másodedzőnk, Bors Miklós lett U20-as fiú válogatottunk szövetségi edzője. Kinevezése kapcsán beszélgettünk vele

– Hogyan értesültél a kinevezésről?
– Először decemberben vetődött föl, akkor merült  fel a nevem, és érdeklődött ennek kapcsán a szövetségből Mészáros Lajos, majd hivatalossá a Szakmai és Utánpótlás Bizottság nagyjából január közepén tartott ülése után vált.

– Mit gondolsz, hogyan vetődhetett föl, hogy te vezesd az U20-as válogatottat?
– Mivel Sopronban évek óta dolgozom a felnőtt csapat mellett az utánpótlásban is, és az SKC U20-as csapatának is több éve én vagyok a vezetőedzője, talán számított, hogy jól ismerem a korosztályt és az abban szereplő játékosokat. Ártani pedig biztos nem ártott, hogy közben a felnőtt csapat is szépen menetelt.

– Milyen szakmai elképzelésekkel, stábbal és mikor látsz munkához szövetségi edzőként?
– Ami talán a legfontosabb: az első összetartásra a jövő hét második felében Kecskeméten kerül majd sor, ahol a felnőtt válogatott mellett fogunk dolgozni. A szakmai tervek szerint – amelyekről már Ivkovics Sztojannal, a felnőtt válogatott szövetségi kapitányával egyeztettünk, – abban a rendszerben szeretnénk majd dolgozni, amely alapján a felnőtt válogatott is készül, hogy könnyebb legyen az átmenet majd azoknak a játékosoknak, akiket, miután az U20-ból kiöregednek, később esetleg a felnőtt válogatottnál is számításba vesznek. A közvetlen szakmai stábban ott lesz Váradi Kornél, aki – az előbb említett átmenetet tovább erősítendő – a felnőtt válogatott stábjának is tagja, Sértő Ádám a Rátgéber Akadémiáról, valamint korábbi játékosom, Lakits András a MAFC-ból. A stáb leendő tagjaival is egyeztettem már, és kijelöltünk egy bő 18-as keretet. Akivel még a napokban beszélni szeretnék ő a tavalyi U20-as válogatott edzője, Kovács Adrián. Tavaly korosztályos Eb-k helyett Challenge-tornák voltak, az egyik U20-as éppen Sopronban, és azt a helyszínen néztem végig, de az összetartás előtt szeretnék minél többet megtudni a tavalyi U20-as keretből, most is a korosztályban maradó srácokról.

– Milyen szempontok alapján alakítottátok ki a keretet?
– A 2002-2003-as korosztályból próbáltunk főleg olyan játékosokat meghívni, akik már vagy az élvonalban, vagy az NB I B-ben már felnőtt szinten is megmutathatták magukat. A nyáron pedig számítok a Spanyolországban játszó Maronka Zsomborra.

– Saját csapatodból, a soproni U20-as gárdából lesz valaki a keretben?
– Igen, Schöll Ricsi, aki évek óta meghatározó tagja a korosztályos csapatnak és a most zajló évadban már a SMAFC-nak is. Érdekes és szerencsés egybeesés, hogy a válogatott felkészülése éppen a kecskeméti bajnokink után kezdődik, így mi Ricsivel a meccs után ott is maradunk.

– Mit tudni az U20-as korosztály idei nyári programjáról?
– Korosztályos B-divíziós Eb-re készülünk, amelyet Grúziában rendeznek júliusban. Ennél többről – hogy pontosan mikor is lesz az Eb, és hogy kik neveznek, melyik válogatottak lesznek a csoportellenfeleink, – még nincs információ.


Copyright © · Soproni Kosárlabda Club · Minden jog fenntartva ·