Főoldal » 2015 » Sikeres első ankéton vagyunk túl

Sikeres első ankéton vagyunk túl

Csütörtök este hat órakor szurkolóink és a klub képviselői az All Star Bowlingban összeültek egy baráti hangú társalgásra, ahol a több tucatnyi érdeklődő feltehette kérdéseit Ruják Andrásnak, Sabáli Balázsnak és Pojbics Szabolcsnak.

IMG_3805_1

Természetesen az első kérdések a legaktuálisabb témát – Aleksander Radulovic menesztését – érintették. Sabáli Balázs vezetőedző és Pojbics Szabolcs ügyvezető elmondta, nyáron a légiósok nézegetése közben bukkantak Edin Bavcicra. Sokáig kellett várni arra, amíg Bavcic ára számunkra is elfogadható értékre csökkent, ekkor tudtuk leigazolni a bosnyák centert – így is kimagasló keresettel. Emiatt már csak egy olcsóbb légiós szerződtetésére volt a klubnak lehetősége, és olyan játékost kerestünk, aki remekül tudna Bavcic alá dolgozni lepattanókkal és pontokkal. Ekkor került a képbe Radulovic, aki csalókán érkezett Sopronba, ám több próbajáték után szerződést kínált neki a klub. Átigazolását természetesen megkönnyítették az interneten található videók, ezeken azonban egy teljesen más mozgású, stílusú játékos szerepelt. Mint kiderült, Radulovicnak kiújultak a korábbi hátproblémái, ezeket pedig nem vallotta be volt klubjánál, így mozgása hamar megváltozott. Tovább nehezítette helyzetét, évekkel korábbi csukló sérülése, aminek köszönhetően a dobásai is tompultak, rosszabb százalékkal dobott. Hogy hogyan tovább? A montenegrói játékos hazautazott terápiára, a szakmai stáb pedig nézegeti a játékosokat, de csak akkor igazol, ha minőségi erősítés akad a horogra. Sabáli véleménye szerint nem rendül meg a csapat rotációja, a fiatal Molnár Márton megfelelően tudja helyettesíteni a távozó játékost. A vezetőedző később kitért rá, Molnárnak egy nehéz poszton kell játszania és még rettentő sokat kell fejlődnie, de megvan benne a potenciál.

IMG_3862_1

A nemzetközi szereplés értékelése is előkerült: Sabáliék is tudták, nehéz csoportba kerültünk. Ruják András kiválása a rotációból tovább gyengítette a csapatot, hiszen a mezőnyposztokon a kvalitásoknak megfelelően, elég karcsú a keret. Ezek ellenére pozitív élményként gondolunk a kupaszereplésre, hiszen olyan játékosok ellen játszhattunk, akik csapatunknál magasabb szintet képviselnek és talán többet nem lesz esély ilyen képességű csapatok ellen játszani. A gárda összes tagjáról elmondható, mentálisan voltak fáradtak, fejben rettentő nehezen bírták a srácok a kettős terhelést. A háttérmunka hibátlanra vizsgázott, a FIBA teljes mértékben elégedett volt a soproni meccsek szervezésével. Ha idén újra jól tudunk szerepelni itthon és a büdzsé sem szab ennek határt, szívesen elindulnánk újra egy európai kupasorozatban.

Érkeztek kérdések, a csapat hazai szereplése kapcsán is. Sabáli véleménye szerint, egyelőre felesleges előre nézegetni, a következő meccset kell megnyernünk hazai pályán a ZTE ellen. A klub mindhárom képviselője egyetértett abban, hogy az idén meglepően kiegyenlített a bajnokság, vannak meglepetés csapatok, mint például a Paks és az Egerszeg, de a mérkőzéseken is születnek érdekes eredmények, mint például a ZTE-MAFC, illetve a PVSK-Szedeák találkozóan. Vezetőedzőnk kiemelte, sok a körbeverés a bajnokságban, lassan egybe fog tömörülni a csapatok nagy része. Nyolc győzelemmel szeretnénk fordulni. Ez az arány lehetne jobb is, több hajrát is elszúrtunk, a jövőben ezeken kell változtatnunk.

IMG_3808_1

Nem maradhattak el a Patonay Imre távozására irányuló kérdések. Pojbics elmondása szerint egy remek sportszakembert vesztettünk el, aki időt nem áldozva segítette a soproni kosárlabdát. Köztudott, hogy nem városunkban lakott, ezért már a költözést is fontolóra vette a szakember, hogy még hatékonyabban tudja segíteni csapatunkat. Sajnos a november középen történtek miatt, Patonay Imre szakmai igazgató elköszönt a várostól és a klubtól.

Jó pár szurkolónak feltűnt, hogy idén nincs meg a csapatunkban az a bizonyos plusz. Sabáli Balázs erre is gyorsan magyarázatott adott. Saját meglátása szerint az egyik legnehezebb feladat, amikor több különböző nemzetiségű (magyar, amerikai, kanadai, bosnyák, horvát) embert kell egy csapattá gyúrni. Az idei keret bár könnyen összerázódott, habitusban teljesen más, mint amit eddig megszokhattak a meccsekre kilátogató rajongók. Természetesen a küzdőszellem most is minden játékosban jelen van, még ha akkor is, ha ez néha nem úgy tűnik. A meccsek közben előforduló holtpontokon egy-egy játékos személyisége és hozzáállása ugyan át tudja lendíteni a csapatot, de a játékosoknak nagyon fontos a szurkolók biztatása, hiszen számukra ez az egyik legfontosabb motiváció. Ruják azt is elmondta, hogy az öltözői hangulatra nem lehet panasz és esetenként közös programokat is szerveznek, a csapatszellem további erősítése érdekében.

IMG_3861_1

Az ankét vége felé érkezve Kevin Tiggs is szóba került, akinek leginkább a személyisége volt napirenden. A dobóhátvédet úgy ajánlották csapatunk figyelmébe, nem a legideálisabb családi háttérrel rendelkezik, hiszen szüleit nagyon korán elvesztette, valószínűleg ennek köszönhetőek néha furának tűnő reakciói is. Tiggs első edzésén kijelentette, hogy mindig vidám és Sabáli szerint ez tényleg így is van: szomorkodni még nem látta az amerikait. Jókedvével sokat segít a csapat morálján, de játékban még bőven tud fejlődni.

Akik nem tudtak eljönni csütörtök este, nem kell aggódniuk. Tervben van további beszélgetések megszervezése, ahol a szurkolók kötetlenül kérdezhetnek klubunk kötelékébe tartozóktól.


Copyright © · Soproni Kosárlabda Club · Minden jog fenntartva ·