A csapat

SÁKC, mint önálló sportegyesület 1991-ben alakult, kiválva a Soproni Sport Egyesületből és rögtön ebben az évben hatalmas bravúrral sikerült felkerülnie a Magyar Kosárlabda Bajnokság “A” csoportjába.

2013 skc sopron kosárlabda club sopron kosárlabda club sack

 

Az 1991/92-es férfi szezonban újoncként 16 csapat közül bejutott a bajnokság rájátszásába és itt a 8. helyet szerezte meg. Az 1993/94. év a legnagyobb bajnoki sikert hozta, a magyar bajnokság 4. helyét sikerült megszerezni. A csapat így nevezhetett az európai Koracs Kupába, ahol a második fordulóba jutott. A Szuper Liga megalakulásával (1994 / 95) nemzetközi mérkőzések sorozata zajlott a Soproni Sportcentrumban (Csehország, Szlovákia, Ausztria és Magyarország 4-4 legjobb csapata vett részt). A következő években váltakozó sikereket ért el, mely szoros összefüggésben volt a klub pénzügyi helyzetével. Mindeközben az egyesület közvetlen utánpótlása nagy sikereket ért el, hiszen fiataljaink 2001-ben Országos Ifjúsági Kupát nyertek, majd 2003-ban a junior bajnoki ezüstérmes lett. A 2003-2004-es évad előtt egyesült, a két nagy hagyományokkal rendelkező soproni férfi kosárlabda csapat a Soproni Ászok KC és a SMAFC csapata. Sopron Városának új, az egyesülés után létrejött kosárlabda klubja komoly történelemmel és hagyományokkal rendelkezik: A SMAFC – a Soproni Műszaki Egyetem Atlétikai és Futball Club – elődjét 1860-ban Selmecbányán alapították. A Soproni Egyetem és sportköre 1995-ben nagy örömmel támogatta a kiváló elődök nyomdokába lépő kosárlabda csapatot.A Soproni Ászok a 2004-05-ös évadban magabiztosan nyerte az NB/1 B csoportját. Ezzel a csapat teljesítette célját, hiszen ismét a legmagasabb osztályban szerepelhetett.A 2005-06-ban immáron SOPRONI sÖRDÖGÖK néven szerepelt az együttes, és talán az elmúlt időszak legjobb évadját hagyta a háta mögött, hiszen hajszál híján bekerült a az 1-8.helyért a rájátszásba. A vezetőedző a szezonban ismét Sterbenz László volt, akivel a soproni férfi kosárlabda 1994 -ben eddigi legnagyobb sikerét (az A csoport 4. helye) érte el. A Sterbenz korszak után újra egy régi soproni játékos került vezetőedzői székbe, Meszlényi Róbert vezeti a csapatot a 2007/2008. évtől.

A korábban a szövetségi kapitányi posztot is betöltő szakember 4 esztendőn át irányította együttesünket, sok szép sikerrel. Első évadjában ugyan nem sikerült bekerülni a csapattal a playoff-ba, de a következő szezonban felsőházas volt az együttes. Közben az együttest hosszú éveken át támogató sörgyár kiszállt a támogatók köréből – a jelenlegi vezetés gőzerővel dolgozik azon, hogy újra szponzoraink között tudjuk – és a csapat a 2009-2010-as évadban névadó nélkül, Soproni KC néven indult, és szerepelt igen sikeresen. A bajnokságban ismét playoff-ot játszott a gárda, a Magyar Kupában pedig bejutott a legjobb négy közé. A legutóbbi évadban a Kis Rába-menti Takarékszövetkezet jóvoltából Kis Rába-menti Takarék SKC néven szerepelt csapatunk elég felemásan. Igen hosszú idő után újra érmet szerzett a soproni férfi együttes, a Magyar Kupában bronzérmes lett a társaság, a bajnokságban viszont lemaradt a rájátszásról. A Meszlényi Róbert vezeztte négy éves periódus kapcsán ki kell emelni: Körtélyesi Gergely, majd Molnár András és Szabó Zsolt személyében klubunk játékosokat adott nemzeti együttesünknek, a válogatottnak.

skc_2013_2013

Ami a jövőt illeti, abban a már említett pénzintézet jelenti az álllandóságot: a napokban kezdődött évadra meghosszabbította támogatását – köszönet érte. A klub élén ügyvezetőként a korábban, játékosként a csapatkapitányi tisztet is betöltő Pojbics Szabolcs áll, elődje, a hatalmas tapasztalattal rendelkező Bokor Ákos tanácsaival segíti munkájában. Új vezetőedzőnk a korábbi válogatott játékos, Horváth Imre, akinek irányításával egy új összetételű gárda próbálja beverekedni magát a rájátszásba.

HAJRÁ SOPRON! HAJRÁ SKC!

Sajnos Horváth Imrével nem tudta a remélt eredményeket hozni csapatunk. Elsősorban idegenben szenvedett gyakran igen fásult, enervált játékkal nem ritkán nagy különbségű vereségeket csapatunk. Új ügyvezetőnknek hamar, még az adott naptári év végén fontos döntést kellett meghozni: megvált Horváth Imrétől. A kispadra Meszlényi Róbert tért vissza, akinek irányításával néhány bravúros győzelmet aratva nagyon mélyről visszakapaszkodva csapatunk bejutott a rájászásba.

Ott  Falco együttesével került szembe, s egy idegenbeli bravúr után 2-1-re vezetve hazai pályán szinte kézzelfogható közelségbe került a négy közé jutás lehetősége, ám az esély sajnos bénítólag hatott néhány kulcsjátékosra, így nyert, s a párharcban végül fordított a Falco.

Bár Vesztergom Zsolti hazatért Szolnokról, a 2012-13-as évad több szempontból is roppant balszerencsés volt. Jeremy Wise személyében sikerült egy talán nem csak magyar, nemzetközi szinten is kitűnőnek mondható játékost igazolni a kettes posztra. A Miami Heat táborában is megforduló JWise mellett a montenegrói center, Filip Barovics is “jó vétel” volt. Minden rendben ment egészen addig, amíg Jeremy még az alapszakasz első felében meg nem sérült. Ettől kezdve a kettes poszt valóságos “átjáróház” lett, ráadásul Molnár Bandi is hosszú heteket hagyott ki sérülés miatt. A hátvéd posztra érkező, korábban Zalaegerszegen igen sikeres időszakot töltő Calvin Watsonról, mire játékba lendült volna, kiderült, hogy a szívével nincs minden rendben – tőle is meg kellett válni. Időközben egy igen kínos kudarc érte csapatunkat, 2013 januárjában a Magyar Kupában a másodosztályú MAFC “ejtett ki” minket. A Watson helyére érkező Charles Hinkle hullámzó teljesítményt nyújtott, nem jelentett megnyugató megoldást. A szezon során több kulcsfontosságú mérkőzést is minimális különbséggel, a végjátékban elveszítve nem sikerült a rájátszásba jutni.

A 2013-14-es évadban jelentős változások történtek csapatunknál. Új szakvezetővel, a MAFC-tól érkező, de korábban Körmenden és Pakson is jelentős sikereket elérő Sabáli Balázzsal vágtunk neki az évadnak. A játékosállományban is nagy volt a mozgás, úgy magyar, mint légiós “fronton”. Távozott Gomba, Rafi és Vesztergom Zsolti, érkezett viszont két rutinos, válogatott játékos Dénes Gabi és Trepák Zoli, valamint Ruják Andris, aki később éppen csapatunkból került a válogatottba. Ami a légiósokat illet, JT és Filip, azaz Barovics maradt, a kettes posztra pedig érkezett egy remek fizikai adottságokkal rendelkező, de az európai kosárlabdában korábban túl sok tapasztalatot nem szerző Jonathon Thompson. Az új összetételű kerettel az MKB Aréna igazi oroszlánbarlanggá vált, ám idegenben sebezhetőek voltunk. 2013 decemberében JT megkapta a magyar állampolgárságot, így lehetőség nyílt egy újabb légiós szerződtetésére. Januárban érkezett csapatunkhoz Milos Boriszov, akinek leigazolása telitalálatnak bizonyult, nem túlzás: a remek dobókészségű montenegrói kosaras személyében új közönségkedvenc érkezett. Persze kellett pár hét, amíg érkeztével kialakul az új hierarchia, de aztán minden a helyére került, Csapatunk szenzációs évadot produkált. A Magyar Kupában Pécsett bejutott a döntőbe, s csak hatalmas csatában maradt alul a magyar “kirakatcsapat” a Szolnok ellenében.

aranyos ezüst-fiúk

A bajnokságban gond nélkül jutottunk be a rájátszásba. A negyeddöntőben sérülés miatt Thompsont és Filipet is elveszítve óriási lelki tartásról tanubizonyságot téve 3-1-re kivertük az Albát! Az elődöntőben a Paks ugyan megálljt parancsolt elcsigázott együttesünknek, ám a bronzcsatában a hazai sikert követően egy szédületes meccsen, amelyen már szinte mindenki kipontozódott tőlünk, hosszabbításban sikerült nyerni Kaposváron, s a kupa után a bajnokságban is érmet szerzett a gárda – óriási, szurkolóink számára minden bizonnyal felejthetetlen ünneplés volt a Főtéren. A szezont követően Ruják Andris és Dénes Gabi is ott volt a válogatottban, amely erőn felül teljesített, hajszál híján kijutott az Eb-re egy erős csoportból.

A 2014-15-ös évadra az előző szezon sikercsapatának gerince együtt maradt, és köszönhetően a Sörgyárnak a ámogatói körbe januárban történt visszatérésének, újra Soproni Sördögök néven szerepeltünk. Filip ugyan Kecskemétre távozott, de a helyére vissztért a korábban csapatunkban már bizonyító amerikai Darian Townes. A Sopronból sérülten távozó Thompson helyére Mario Edwards érkezett, JT, Milos, Ruji, Trepák Zoli, Geri, Takács Norbi maradtak. Darian barátunk viszont nem sokáig erősítette egyébként remekül kezdő csapatunkat, Tajvanról kapott visszautasíthatatlan ajánlatot. Hosszabbításban nyertünk Pakson, itthon szintén túlóra után a Kecskemétet vertük. Székesfehérváron veszettük el veretlenségünket, majd Townes pótlására az előző évadban Nyíregyházán kosarazó horvát Matija Poscicot szerződtettük. Az alapszakasz első körében szenzációsan meneteltünk, nyerni tudtunk Paks mellett többek között Nyíregyházán és Pécsett. Sajnos a lendület az új esztendőre megtört, jött egy igen hosszú s mély hullámvögy, fájó vereséggel itthon az Albától, vaamint még néhány olyan kudarccal, amelyek az őszi remeklés után váratlanok voltak. Ennek ellenére az élbolyban zártuk az alapszakaszt, gond nélkül bekerülve a rájátszásba. A Magyar Kupában sikerült visszavágni az alapszakaszban csapatunkat oda-vissza legyőző Fehérvárnak, ám a folytatásban  Kecskemét ellen gyenge napot kifogva kikaptunk, a Paks pedig érvényre juttatta nagyobb játékerejét a bronzmeccsen.

sakc1415p

A bajnoki középszakaszt “lejtmenetből” kezdtük, de emelkedő pályára kerültünk. Nagy verésbe szaladtunk bele Kaposváron, ám később bravúrt elérve”elkaptuk” a Szolnokot, és a sérülések sújtotta Paks otthonában is nyerni tudtunk. A rájátszást pályahátrányból kezdtük a Kaposvár ellen. Az első két meccsen nem is termett sok babér idegenben, míg itthon, ha szoros meccseken is, de “behúztuk” a győzelmeket. Az utolsó, mindent eldöntő 5. meccs Milos és Ruji káprázatos játékáról, valamint az édesapját aznap reggel elveszítő Trepák Zoli csodás sportemberi tartásáról marad emlékezetes – fiaink a 2015-ös évben saját pályáján addig veretlen Kaposvár otthonában nyerni tudtak, s bejutottak a négy közé. Az utolsó 2 hónapban bokasérülése miatt szinte végig hiányzó Dénes Gabit nélkülőző csapatunkkal szemben elődöntőben a Szolnok érvényre juttatta nagyobb tudását, majd a bronzcsatában a sérüléseiből felépült játékosait újra csatasorba állítva a Paks is jobbnak bizonyult.

 

 

 


Copyright © · Soproni Kosárlabda Club · Minden jog fenntartva ·